Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Nuuk Posse lever stadig

De er Grønlands ældste hiphop-gruppe og har lige modtaget æresprisen ved Koda Greenland Awards. Og lysten til at lave mere musik er der endnu, selv om gruppen sidste år mistede et medlem på tragisk vis, fortæller sangskriver John Olsen. 

31. januar modtog I æresprisen ved Koda Greenland Awards i forbindelse med Imernalaaq-festivalen i Nuuk. Hvordan var det, og hvordan fejrede I det?
Vi var meget overraskede, men også meget glade. Det er stort at vinde sådan en pris og dejligt at få anerkendelse. Bagefter var vi inde på den lokale pub "Tuttu", men desværre kunne Peter ikke være med, fordi han var på kursus i Danmark.

Med prisen fulgte et kontant beløb på 30.000 kroner. Hvad skal pengene bruges til?
Vi har fundet vores gamle masterbånd, og dem vil vi gerne digitalisere, så vi kan bruge dem til fremtidige koncerter. Og Peter har nogle gode kontakter, der kan hjælpe os med at få det gjort.

Hvorfor var det lige hip hop-musikken, I blev fanget af i sin tid?
Vi begyndte at danse electric boogie og break dance i 1984. Og senere, da vi hver især havde leget lidt med rapmusikken, blev Peter, Henrik og jeg enige om at lave en gruppe. Men det var først, da vi fik Andreas og Lars med i gruppen i 1991, at det tog fart med koncerter og indspilning af demobånd hjemme hos Peter. Og året efter indspillede vi så vores første udgivelse "Sussa Appinagu".

Hvor aktive er Nuuk Posse i dag?
Vi spillede sidste år til hiphoppens 30-års jubilæum i Grønland i kulturhuset Katuaq, og der var vi meget overraskede over, hvor mange der kunne synge med på vores sange. Vi vidste godt, at folk kendte os fra tidligere, men der var også en masse børn og unge, som ikke havde hørt os før, og som lærte vores musik at kende. Det var dejligt, og bagefter fik vi mange nye likes på Facebook. Siden da har vi fået invitationer til at spille til et par store arrangementer, som vi håber bliver til noget.

Henrik Broberg døde for godt et år siden af kræft. Hvad har det betydet for jer?
Det var et stort chok at få at vide, at han havde fået sygdommen, og det gik meget hurtigt. Hans død ramte os alle hårdt, men det var nok værst for Peter, fordi han og Henrik var barndomsvenner. Det var vigtigt for os resterende medlemmer af gruppen at vise respekt og ære ham, og derfor inviterede vi Henriks familie til vores koncert i Katuaq og lavede en tribute til ham.

Hvilke planer har I for fremtiden med hensyn til at producere mere musik?
Efter koncerten sidste år begyndte vi at snakke om at lave nogle nye numre. Vi er så småt i gang og har arbejdet lidt med nogle nye trommebeats og tekster, men er ikke nået så langt endnu. Men vi har da snakket om, at vi måske bare skal nøjes med at lave et nummer ad gangen og så sende det ud i stedet for at gå efter den helt store produktion med et helt album.

Hvorfra får du inspirationen til dine tekster?
Jeg skriver om, hvad der lige optager mig, og sådan har det altid været. Forskellen er, at jeg nok reflekterer noget mere over tingene, end da jeg var yngre, hvor jeg var mere rebelsk og spontan. I dag handler mine tekster for eksempel om, at vi alle sammen skal holde sammen for vores land og fremtids skyld, og at det er vigtigt med uddannelse. Men jeg ved aldrig, hvad der ender med at komme ud, for når vi når til udgivelsestidspunktet, er der måske nogle tekster, jeg hellere vil bruge. Men det bliver spændende at se, hvad jeg kan komme op med i den kommende tid.

Hvor stor er den grønlandske hip hop-scene i dag?
Der er mange unge mennesker, som indspiller rap hjemme på computeren. Og de er gode mange af dem, så jeg er ikke i tvivl om, at hiphoppen har en god fremtid i Grønland. Jeg har hørt, at en masse nye navne skal give koncert til marts, og det bliver spændende. Jeg har faktisk selv en 16-årig søn, der er meget interesseret i rap. Han lytter til det hele tiden og er ret god til at lave beats. Det er ikke noget, jeg har presset ham til. Han er selv gået i gang, og det er jeg rigtig glad for. Så måske har vi en fremtidig rapper der, og det kunne da være sjovt at stå på scenen med ham engang.

I har spillet i Canada og flere steder i Europa, men aldrig i Danmark. Kommer det nogensinde til at ske?
Vi har haft muligheden et par gange, men det er desværre aldrig blevet til noget, fordi vi har haft for travlt, og det så ikke lige har passet ind. Men vi har altid drømt om at spille i Danmark og skal forhåbentlig være med ved ”Grønland i Tivoli” i år.

 

Fakta om Nuuk Posse:
  • Dannet i 1985, men tog først navnet Nuuk Posse i 1991. Grønlands ældste hip hop-gruppe rapper på både Kalaallisut, engelsk og dansk.
  • Medlemmerne er Andreas Højgaard (human beatbox), Lars Sørensen (rap), Peter Motzfeldt (rap og musik), Thomas Hansen (rap) og John Olsen (rap og tekster).
  • Bandet udsendte deres første single "SUSSA APPINNAGU" i 1992 og albummet NP i 1995. Året efter udkom deres første internationale album KAATAQ, der blev udgivet af det belgiske label Subrosa.
  • Nuuk Posse har turneret i lande som Sverige, Tyskland, Spanien, Belgien og Canada, men aldrig i Danmark. De blev tildelt den grønlandske kulturpris i 1995 og blev nomineret som ”Messengers of Truth” af FN i 2004. 31. januar modtog bandet æresprisen ved Koda Greenland Awars i Nuuk.